1. Terug |

Als leverancier van disposables krijgen we regelmatig de vraag of onze producten niet onnodig belastend zijn voor het milieu. Met name plastic glazen worden als milieu onvriendelijk beoordeeld, maar dat is niet helemaal terecht. We leggen hier uit waarom.

Waar staat PET eigenlijk voor

Plastic, het materiaal voor glazen en bekers wordt vrijwel altijd geproduceerd uit drie grondstoffen: PET, PP en PS. Maar in dit stuk gaat het over PET. We beginnen met de technische kant van het verhaal. PET staat voor polyethyleentereftalaat en wordt gemaakt van ethyleenglycol en tereftaalzuur. Als katalysator wordt er antimoontrioxide aan toegevoegd. PET is een thermoplastische polyester, wat wil zeggen dat het bij verhitting makkelijk smelt en goed vervormbaar is. Het eindproduct kan dusdanig vervormd worden dat er eindeloos veel toepassingen mogelijk zijn. De productie van plastic bier en drinkglazen is een van die opties.

De voordelen van PET drinkglazen

PET glazen kennen vele voordelen. De kwaliteit is uitstekend en het materiaal is glashelder, waardoor de inhoud altijd perfect gepresenteerd wordt. Bovendien blijven de smaakeigenschappen van een biertje of ander drankje perfect behouden. Verder zijn de glazen slagvast en hygiënisch in gebruik. Door de naadloze productie zijn ze absoluut lekvrij. En wat voor evenementen zeer belangrijk is: PET is onbreekbaar en splintervrij. Zowel in productie, tijdens het transport en tijdens het evenement of feestje. Dit maakt van PET glazen een veilig alternatief, immers vanwege veiligheidsaspecten is het gebruik van echt glaswerk in de openbare ruimtes en tijdens evenementen vaak verboden.

Volledig (100%) recyclebaar!

Maar in een wereld waarin duurzaamheid terecht een steeds grotere rol speelt komt ook het grootste voordeel van PET tot z’n recht. PET is namelijk volledig, dus voor 100 procent recyclebaar. Gebruikte glazen kunnen worden ingezameld en gemakkelijk worden hergebruikt. En niet alleen recycling draagt bij aan het verminderen van de milieubelasting, PET glazen hoeven niet gespoeld te worden, waardoor er minder spoelmiddelen nodig zijn en er geen onnodig waterverbruik optreedt. Wel zit er nog een limit op het recyclen. PET afval kan maximaal een keer of zes voor hergebruik worden ingezet. Nieuw (virgin) materiaal en recyclaat worden dus altijd gecombineerd. Het recyclen kost energie en levert wat afval op. Toch komt hergebruik op een lagere milieubelasting dan de productie van nieuw materiaal.

Ingezameld, maar wat nu? 

PET glazen worden nu al op verschillende grote evenementen ingezameld en afgehaald door de afvalverwerker. Het afval gaat dan richting een overslagstation, waar het na één of meerdere sorteerrondes tot balen wordt geperst. Hierna wordt het PET afval aangeboden aan bedrijven/ verwerkingslocaties die zich richten op de recycling. De balen plastic worden vermalen tot snippers, gereinigd en samengesmolten tot zogenaamde granulaatkorrels. Dit granulaat wordt vervolgens weer gebruikt voor de productie van nieuwe PET glazen. Gemiddeld wordt er nu zo’n dertig procent gerecycled PET ingezet voor de productie van nieuwe plastic glazen. Het aandeel gerecycleerd PET (zogenaamd rPET) neemt de afgelopen jaar flink toe, mede door het feit dat deze keten steeds verder wordt geoptimaliseerd.

Meer evenementen gaan over op PET

In plaats van meerdere soorten plastic door elkaar te gebruiken, gaan gemeenten en organisatoren van evenementen steeds vaker over op plastic glazen die bestaan uit één soort materiaal. Het grote voordeel hiervan is dat het afval beter én gerichter gerecycled kan worden. En omdat PET bierglazen, drinkglazen gemakkelijk en goed recyclebaar zijn, heeft dit materiaal veelal de voorkeur. Tijdens grote evenementen plaatst men speciale containers, waarin de glazen worden verzameld. Zo’n gesloten systeem om glazen in te zamelen en te recyclen tot nieuwe glazen is de beste manier om voordelen voor milieu en duurzaamheid te versterken. Maar het allerbelangrijkste: PET glazen kunnen 100% gerecycled worden. Tel daarbij het gewicht, het energieverbruik en de CO2-uitstoot op, en het is duidelijk dat PET glazen het beste alternatief zijn, niet alleen voor glaswerk, maar ook voor PP en PS glazen.

{{ message }}